Ribolovački savez Vojvodine

Ribolovački savez Vojvodine

U okviru Ribolovačkog saveza Vojvodine, juna 2020. godine, u prisustvu inspektorata, čelnika i svih ribočuvara RSV-a, izvršeno je uništavanje zaplenjenih mreža i drugih nedozvoljenih alata poput senkera, vrški i elektro uređaja. U prethodnom periodu, a naročito u vreme mresta kada riba traži pogodno mesto za polaganje ikre, poput zaliva, limana, pritoka reka i sl., tada ribočuvari imaju najviše posla. Njihov zadatak je da zaštite ribolovna područja i omoguće nesmetanu reprodukciju riba pri čemu tada nailaze na brojne probleme. Najčešće su to nesavesni robolovci koji ne poštuju lovostaj i ribokradice koji neretko pregrade pritoke – manje reke ili ulaz u limane – prirodna mrestilišta.

(Uništavanje zaplenjenih mreža, elektro uređaja, senkera i dr.)

Tom prilikom smo razgovarali sa Ljubomirom Pejčićem, koji nam je skrenuo pažnju koliko je posao ribočuvara zanimljiv i dinamičan, ali neretko i opasan. Ribokradice znaju koje su kazne za krivolov strujom i drugim nedozvoljenim alatima i zbog toga su spremni na sve. Treba napomenuti da je Pejčić i glavni akter u dokumentarnom filmu “Grabljivci”, koji istražuje, analizira i upozorava na sistematsko uništavanje ribljeg fonda na teritoriji AP Vojvodine i šire.

(Ljubomir Pejčić – ribočuvar)

Takođe, razgovarali smo i sa, sada već nadaleko poznatim ribočuvarom, Oliverom Adžićem, koji je primenom modernih tehnologija značajno unapredio rad ribočuvarske službe u okvuru područja RSV-a. Osim toga, na potesu u kome Adžić deluje, pronaći mrežu ili neki drugi nedozvoljeni alat, danas, prava je retkost što je potvrda rada jedinog istinskog uzbunjivača u Srbiji, popularno zvanog, “Pančevački Don Kihot”, koji je ovom prilikom nagrađen.

(Oliver Adžić – ribočuvar i Marija Trivunčević – v.d. direktor RSV-a)

Osim toga, razgovarali smo i sa v.d. direktorom Ribolovačkog saveza Vojvodine, Marijom Trivunčević, koja nam je nešto više ispričala o aktivnostima RSV-a u prethodnom periodu, sjajnim rezultatima i jasnim planovima na suzbijanju ribokrađe. Tom prilikom, ribočuvarima su podeljene kamere kako bi zabeležili nedozvoljene radnje na terenu, što će značajno unaprediti rad ribočuvarske službe, a kao posledica toga, nadamo se većem broju uspešnih postupaka na sudovima.

(Marija Trivunčević – v.d. direktor RSV-a)

I na kraju, uradili smo sjajan intervju sa Vladimirom Stakićem, urednikom jedinog časopisa o ribolovu u Srbiji, pod nazivom “Ribolov”. Sve to i još mnogo toga, opširnije ćete moći da pogledate u okviru treće sezone Ribolovačkih saveta čije se emitovanje očekuje krajem godine.

(Vladimir Stakić – urednik časopisa „Ribolov“)