Netaknuta priroda Vlasinskog jezera

Netaknuta priroda Vlasinskog jezera

Vlasinsko jezero se nalazi u jugoistočnoj Srbiji na teritoriji opštine Surdulica. Nalazi se na 1.213 m nadmorske visine i prostire se na površini od 16 km2 . Najveće je i najviše veštačko jezero u Srbiji.

Do Vlasinskog jezera iz pravca Beograda autoputem E-75 moguće je doći do Niša, pa potom preko Babušnice i Crne Trave stići na Vlasinsko jezero. Od Beograda do ovog jezera potrebno je preći 350 km, ako dolazite iz pravca Niša 119 km, iz Skoplja 143 km, a iz Sofije 157km.

Ribolov je jedan od najatraktivnijih sportova na Vlasinskom jezeru. Prvo poribljavanje Vlasinskog jezera izvršeno je u proleće 1953. godine, kada je preko terenskog mrestilišta reke Vrle u novoformirano jezero pušteno oko 500.000 komada pastrmki iz Ohridskog jezera. Pored pastrmke moguće je naći potočnu mrenu – krkušu i belog amura.

Pored njih jezero je poribljavano i šaranima, uz koje su se prošvercovali i grgeči, bodorke, karaši i klenovi. Amuri, koji su osamdesetih godina ubačeni u jezero kako bi se izborili sa bujnom podvodnom vegetacijom, dostigli su neslućene veličine i postali jedan od simbola ovog jezera.

Jezero je okruženo divnim planinskim predelima Čemernika i Vardenika, a osim pravog raja za pecanje i rekreaciju svih vrsta, ovde mogu uživati i svi zaljubljenici u prirodu, posmatranje ptica i izučavanje životinja. Čitav kraj prošaran je prostranim livadama, pašnjacima, šumama i potocima, između kojih su se ugnezdila mala naselja kao stvorena za odmor i opuštanje u prirodi.

Vlasinsko jezero, kao još uvek nedovoljno turistički poznato, predstavlja neotkriveni dragulj – pravo mesto za sve koji žele da odmor provedu u miru, daleko od galame i užurbanosti velikih turističkih centara. A ako dođete ovde, moći ćete da pričate da ste, osim divne prirode i kulturnih spomenika, videli i nešto zaista neobično – prava „plutajuća ostrva“.

Plutajuća ostrva – prirodni fenomen na Vlasinskom jezeru

(Izvor: www.serbia.com)