Sigurno ste se bar jednom našli u dilemi da li je riba koju ste kupili zaista sveža ili ne? Više o tome ne treba brinuti, uz obih 5 jednostanih saveta naučićete kako da prepoznate i razlikujete svežu ribu:
- POGLEDAJTE JE U OČI. Riba koja je sveža ima bistar pogled, tačnije ima sjajne oči koje su blago ispupčene. Ukoliko riba pak ima mutne i krvave znajte da nije sveža i nikako je nemojte kupovati.
- BOJA ŠKRGI. Sveža riba ima crvenkaste škrge kod koje su pojedinačne pregrade odvojene i nisu slepljene. Slepljene i sluzave pregrade znak su da riba stoji duže nego što treba i da je valja izbegnuti.
- SLUZAVOST Iako nas sluz često asocira na kvarne proizvode, kod ribe to nije slučaj. Ukoliko je riba sluzava to je znak da je sveža i skoro ulovljena. Tako da prilikom kupovine birajte ribu koja klizi i koja se presijava na svetlosti.
- STRUKTURA Kada govorimo o strukturi, mislomo na to da riba mora biti tvrda. Meso mora biti čvrsto na dodir, a ne meko i elastično.
- BOJA KOŽE Sveža riba ima svetlu kožu koja se obavezno presijava na svetlosti.