Prvenstvo Srbije mastersa i veterana 2020 (I i II kolo)

Prvenstvo Srbije mastersa i veterana 2020 (I i II kolo)

Prvog vikenda juna meseca, na kanalu DTD u Novom Sadu, iznad Neoplante, održana su prva dva od ukupno četiri kola Prvenstva Srbije u disciplini lov ribe udicom na plovak, kategorija “mastersi”. Zbog COVID-19, odlučeno je da u okviru pomenute kategorije nastupe i “veterani”, po principu ko to želi. Budući da su sva svetska prvenstva u 2020-oj godini otkazana, ovo takmičenje nije izbornog karaktera, već je u pitanju borba za titulu državnog prvaka. Reprezentacije u kategorijama mastersi i veterani, izabrane 2019. godine, nastupiće na svetskim prvenstvima u 2021. godini. Bez obzira na to što ovogodišne takmičenje  ima prizvuk “revijalnog”, na državnom prvenstvu je nastupio značajan broj učesnika, čak 26 takmičara iz čitave Srbije!

Iako je danima unazad padala kiša, vreme je ipak poslužilo takmičare. Pecali su po sunčanom i toplom vremenu, uz povetarac, što se smatra idealnim uslovima za ribolov. Takmičenje je održano uz mere predostrožnosti u skladu sa COVID-19 i po pravilima FIPS-a (četiri časa, odgovarajuća količina hrane i mamaca u za to graduisane posude i merice, adekvatna dužina čuvarki i štekova koji su u pomenutim kategorijama limitirani na 11,5 m).

Prva dva kola su održana u četiri sektora i to po 7 takmičara u prvom i zadnjem sektoru, dok su preostala dva sektora sa po 6 takmičara, sve ukupno 26 takmičara. U sektorima A, B i C se uglavnom pecalo štekovima, dok je u D sektoru pobedio bolonjez. Treba napomenuti da je od polovine C sektora i nadalje prema D, kao i čitav D sektor značajno plići nego prva dva sektora. Osim toga, takmičarima je u D sektoru sve vreme vodena vegetacija zadavala glavobolju. Međutim, oni koji su čistili travu improvizovanim grabuljama, imali su na kraju bolje ulove. Tako su se prvog dana u okviru svojih sektora najbolje snašli, redom:

 • A. Ratko Ristić – KSR “Čigra-DeBox” Kruševac, sa upecanih 8,420 kg
 • B. Srba Stojadinović – USR “Kostreš” Ćićevac, sa upecanih 6,475 kg
 • C. Zoran Radojičić – OOSR “Petar Spasojević” Trstenik, sa upecanih 5,180 kg
 • D. Zoran Dugajlić – KSR “Ribolovac” Novi Sad, sa upecanih 5,350 kg

(Miodrag Stojiljković – KSR “Bistro” Velika Plana)

Drugog dana je vodostaj kanala bio niži za 25-30 cm, što se odrazilo na aktivnost ribe. Zbog toga su pojedini takmičari pribegli direktašima od 9 i 10 m, kao i bolonjezima, što je naročito dalo rezultate u C i D sektorima. U prva dva sektora, zbog značajno veće dubine, štek je ponovo dominirao. Tako su drugog dana pobednici sektora, redom:

 • A. Zoran Radojičić – OOSR “Petar Spasojević” Trstenik, sa upecanih 7,860 kg
 • B. Branko Bojović – USR “Plovak” Gornji Milanovac, sa upecanih 3,530 kg
 • C. Živojin Ristić – KSR “MGP” Obrenovac, sa upecanih 4,155 kg
 • D. Zoran Dugajlić – KSR “Ribolovac” Novi Sad, sa upecanih 5,060 kg

(Zoran Fatur – OSR “Mrena” Paraćin, sa upecanim linjakom koji je nakon fotografisanja vraćen u vodu)

Posle prva dva kola državnog prvenstva, poredak je sledeći:

 1. Zoran Radojičić – OOSR “Petar Spasojević” Trstenik, sa 2 sek. plasmana (13,040 kg)
 2. Zoran Dugajlić – KSR “Ribolovac” Novi Sad, sa 2 sek. plasmana (10,410 kg)
 3. Živojin Ristić – KSR “MGP” Obrenovac, sa 3 sek. plasmana (8,920 kg)

Preostala dva kola Prvenstva Srbije za masterse u okviru kojih nastupaju i veterani, biće održana 19-og i 20-og septembra na jezeru Ćelije nadomak Kruševca. Ekipa Ribolovačkih saveta svim takmičarima želi puno uspeha uz ribarski pozdrav, BISTRO!