Plutajuća ostrva – prirodni fenomen na Vlasinskom jezeru

Plutajuća ostrva – prirodni fenomen na Vlasinskom jezeru

Vlasinsko jezero, koje je po veličini na drugom mestu u Srbiji, poseduje pravi prirodni dragulj – plutajuća ostrva.

U svetu bi ovaj prirodni fenomen bio čuvan i negovan kao turistička atrakcija i izuzetno prirodno bogatstvo, za čije stvaranje je bilo potrebno više od 5 000 godina, što na žalost nije slučaj u Srbiji.

Plutajuća ostrva su od treseta, na kojima je vremenom bujala i druga vegetacija.

Pod izuzetnim stepenom zaštite su i svi koji posete ovaj prirodni fenomen imaće priliku da dožive Vlasinu na jedintveni način, uz obilje prirodnog bogatstva koje poseduje.

Najveće tresetno ostrvo je Mobi Dik (široko 250m, dugo 400m). Najčešće dužine su od oko 100m, dok je debljina treseta od 30cm do 1m. Svakako je jedinstven i sam osećaj kad se stoji na njemu, jer je tlo mekano, a cela površina ostrva je pod vegetacijom.

 

(Izvor: www.turistickeponude.me)

 

Tresetna ostrva su stanište rosulje – mesožderke koja guta insekte. To je posebna atrakcija za botaničare i samo njima je, radi istraživanja, dozvoljen boravak na ostrvima, navodi se na sajtu www.putokaz.me.

 

Kako su nastala plutajuća ostrva?

  • Nastala su nakon punjenja jezera, tako što su se dugo godina taloženi ostaci raznih biljaka podigli na površinu novonastalog jezera. Radi se o plodu vekovnog raspadanja mahovina tresetica. Pri visokom vodostaju, ova ostrva bivaju prosto odignuta sa dna i tada slobodno plivaju od jedne ka drugoj obali, zavisno od intenziteta i pravca vetra. Zaštitni znak ovog jezera su Tresetne galije i predstavljaju pravi prirodni fenomen, navodi se na sajtu www.mondo.rs.