Lepote jezera Moharač

Lepote jezera Moharač

U blizini Erdevika, u zapadnom Sremu, nalazi se ova prava oaza za ljubitelje ribolova i prirode.  Jezero Moharač široko je oko 300 metara, dugačako 2,5 kilometara i duboko oko 10 metara. Jezero pleni svojom prirodom, netaknutom sredinom i čistotom.  Ovde ćete sigurno u miru i u uživanju u lepoti dolaziti rado da pecate.

(Izvor: www.fruskac.net)

 

Nacionalni park “Fruška gora”, u čijem sastavu se nalazi jezero, poribilo je jezero amurom, tolstolobikom, šaranom, smuđem, dok u jezeru plivaju i krupni somovi, babuške i štuke uz mnogobrojne vrste bele ribe. Za ribu iz Moharača svi tvrde da je jedna od najukusnijih i najzdravijih. Razlog: jezersku vodu nema šta da zagadi, okružena brežuljcima i šumom, dovoljno daleko od septičkih jama, voda je prozirna i smaragdno zelena (Izvor:  www.mojaladja.com).

Po kvalitetu voda u jezeru Moharač  jeste i za kupanje, ali ipak je ovo jezero poznatije po pecanju. Pecanje je svakako primarno. Treba napomenuti da je zabranjen ribolov iz čamca.

 

(Izvor: www.fruskac.net)

 

Ovaj kraj Fruške gore oko Vizića i Erdevika je poznat po velikom broju izvora pijaće vode od kojih se jezero Moharač i puni.

Što se tiče biljnog i životinjskog sveta, jezero Moharač je izuzetno bogato labudovima, guskama, patkama, a mogu se videti i kornjače, zečevi, fazani itd. Možete se prošetati i do čuvareve kućice koja se nalazi nasuprot brane na drugom kraju jezera u dubokom fruškogorskom hladu.